Mestesuguri traditionale

Olarit

Despre arta ceramicii, despre olarit, se poate vorbi, de exemplu, inca din vremea Neoliticului, Luncavita fiind una dintre zonele atestate de cercetarile arheologice ca fiind vatra a culturii Gumelnita. Pamantul a fost framantat si-a prins viata in mainile pricepute ale omului de aici in toate timpurile.

Pentru ca nevoia i-a impins, oamenii de aici și-au confecționat: opaitul pentru a lumina intunericul nopții, ulciorul pentru apa si vin, blidele pentru mancare sau mici statuete antrtopomorfe care le impodobeau casa.

Mestesugul olaritului nu se mai practica de ceva vreme la Luncavita dar prin proiectul implementat in 2015, si cu ajutorul batranilor care mai cunosc tainele plamadei si ale rotii de olarit putem spera ca Luncavita sa redevina un centru important al tarii in olaritul traditional.

Confectionarea mastilor populare

Mosoii Luncavitei sunt unii dintre cei mai cunoscuti colindatori ai tarii, acestia evoca acele ipostaze zoomorfe si antropomorfe care sugerează alungarea raului din viata comunitatii si initierea unui nou inceput.

Ineditul confectionarii mastilor de Mosoi si Mosoicuțe se regaseste în materialele folosite (tartacuta, panglici, piei de iepure ori caprioara, coarne si par de animale, fasole, etc.) și în designul si simbolistica transmisa de fiecare creator in parte.

Mestesugarii nu obosesc sa invete copiii si tinerii satului doritori să confecționeze mastile si costumele intruchiparilor de poveste care insotesc in fiecare an alaiul de colindatori de-a lungul Sarbatorilor de iarna. Mastile de mosoi, cojoacele din blana de oaie, cloapetele mari sau cioile alături de maciucile rotunde (din papura) si opincile din picioare alcatuiesc costumul traditional al unui colindator popular luncavitean denumit MOSOI.

Impletiturile din papura

In baltile din Lunca Dunarii, ori pe marginea lacurilor cresc stuful si papaura din abundenta iar oamenii au descoperit aici din vremuri imemoriale avantajul folosirii acestor daruri ale naturii.

Impletitul papurei este un mestesug foarte vechi care nu s-a pierdut pana astazi.
Recoltarea se face toamna, de multe ori folosindu-se barca pentru a se ajunge la cea buna.

De la rogojini, stergare de prag, la cosuri si cosulete, la obiecte artizanale de tip “souvenir”, la palarii, papuci de casa, posete ori lucruri decorative, toate sunt rezultatul mestesugaresc al impletitului din papura, obiecte de valoare culturala ce reprezinta localitatea, Dobrogea si Romania pana la cele mai inalte prezentari in domeniu si nu numai.

Tesatoriile manuale – artizanat popular

Broderia inseamna maiestrie, imaginatie, rabdare, un pronuntat simt artistic.

Broderia, tesatoria populara, este o arta care nu moare niciodata pentru ca asa dupa cum putem observa cu usurinta, revine in forta stilul tradițional “rural”, cu incaperi innobilate cu tot felul de cusături făcute de mana, iar vestimentatia este cu atat mai pretioasa cu cat are mai multe aplicatii brodate sau crosetate manual.

Confectionarea Iilor dobrogene, costumelor populare pline de albastru dunărean ori simboluri ce apartin muntilor, a boandelor ori a bertelor traditionale, este mestesugul care face din Luncavita un punct de atractie turistica, obiectele vestimentare menționate fiind prezentate mereu prin Ansamblul Popular Ghiocel de la Luncavita ori Ansamblul de colindatori Mosoaiele.

Alte mestesuguri populare din comuna Luncavita: picturile pe sticla si lemn, apicultura traditionala, impletitul plaselor pescaresti, impaietoritul, fieraritul, etc.